Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Başmüdürler Toplantısı’nda Türkiye’nin sivil havacılık alanındaki dev adımlarını açıkladı. 21 Mayıs 2026’da Esenboğa Havalimanı Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantı, havacılık sektörünün geleceğini şekillendirecek önemli kararlara ev sahipliği yaptı.
Sivil Havacılıkta Tarihi Dönüşüm
2002 yılında sadece 26 aktif havalimanıyla sınırlı olan Türkiye, bugün 58 havalimanına ulaştı. Pasif durumdaki 16 meydanın yenilenmesi ve 16 yeni havalimanının inşasıyla elde edilen bu başarı, her yıl ortalama 1,4 havalimanının hizmete girmesiyle sürdürüldü. Yapımı devam eden Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane havalimanlarıyla sayı yakında 60’a çıkacak.
Bakan Uraloğlu, “DHMİ Başmüdürler Toplantısı’nda alınan kararların havacılık sektörümüz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum” diyerek toplantının önemini vurguladı. 2002’deki yaklaşık 149 kilometrelik pist uzunluğu, bugün 92,4 kilometre eklenerek 241 bin 400 metreye yükseldi. Bu mesafe, Ankara Kızılay’dan Eskişehir veya Çorum’a uzanan karayolu uzunluğuna denk geliyor.
Yolcu Sayılarında Rekorlar ve 2026 Hedefleri
2002’de 34,5 milyon yolcu taşınırken, 2025 yılında 247 milyon yolcu ile Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Türkiye, Avrupa’da 3’üncü, dünyada 7’nci sıraya yükseldi. Bu yılki hedef ise Türkiye genelinde 270 milyon yolcu, İstanbul Havalimanı’nda ise 90 milyon yolcuyu aşmak.
Dış hatlarda uçuş yapılan ülke sayısı 50’den 133’e, nokta sayısı ise 60’tan 356’ya çıktı. Hava Ulaştırma Anlaşması sayısı da 81’den 175’e yükseldi.
Etimesgut Havalimanı’nda Stratejik Dönüşüm
Ankara’daki Etimesgut Havalimanı yenileme ve genişletme çalışmaları hızla ilerliyor. Mevcut 2.450 metre uzunluğundaki pist 3.000 metreye, 42 metrelik genişlik 60 metreye çıkarılıyor. 160 bin metrekarelik yeni apron, taksi yolları, Devlet Konukevi bağlantılarıyla birlikte toplam 600 bin metrekarelik kaplamalı imalat tamamlanmak üzere.
Tarifeli sivil uçuşlara kapalı olan Etimesgut Havalimanı, hükümet uçuşları ve özel izinli seferler için kullanılıyor. Bakan Uraloğlu, “Dünyada Fransa, İngiltere ve ABD’de benzer modeller mevcut. Türkiye’nin bölgesel güvenlik, diplomatik trafik ve stratejik konumu nedeniyle böyle bir tesise ihtiyacı vardı” dedi. Havalimanı, Temmuz 2026’daki NATO Zirvesi’nde de hizmet verecek ve sonrasında Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin eğitim uçuşlarına ev sahipliği yapmaya devam edecek.
Teknoloji ve Sürdürülebilirlikte Öncü Adımlar
DHMİ Başmüdürler Toplantısı’nda hava seyrüsefer hizmetleri de masaya yatırıldı. Yaklaşık 1 milyon kilometrekarelik hava sahasında 410 sistemle 24 saat kesintisiz hizmet veriliyor. Antalya Havalimanı’nda Advanced ATC Tower devreye alındı. Türk mühendislerin geliştirdiği yerli gözetim radarları Gaziantep’te aktif hale getirilirken, İstanbul, Ankara ve Erzincan’da yeni radarlar kuruluyor.
- Tüm havalimanları Sıfır Atık Belgesine sahip.
- 52 havalimanı Uluslararası Havalimanı Karbon Akreditasyonu Sertifikası aldı.
- Serbest Rota Hava Sahası Uygulaması ile yakıt ve karbon salınımı azaltıldı.
Yolcu Memnuniyeti ve Gelecek Vizyonu
Ücretsiz Wi-Fi, çocuk oyun alanları, bebek bakım odaları ve erişilebilirlik hizmetleriyle yolcu deneyimi üst seviyeye taşınıyor. İstanbul Havalimanı’nda JETEX-İGA Genel Havacılık Terminali’nin açılışı da özel havacılıkta küresel liderliği pekiştirdi.
Bakan Uraloğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Bu başarılar bir durak değil, yeni başlangıçlardır. Teknoloji, yapay zekâ ve dijital dönüşümle Türkiye’yi havacılığın global süper gücü yapacağız.”
DHMİ Başmüdürler Toplantısı ile sivil havacılıkta yeni bir dönemin kapıları aralandı. Havalimanı yatırımları ve stratejik projelerle Türkiye’nin gökyüzündeki yükselişi hız kesmeden sürecek.















