Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Rusya’nın son dönemde artan bölgesel tehditlerinin ardından harekete geçtiklerini ve yeni Anayasa değişikliği ile ülkesinin NATO‘nun ve ABD’nin caydırıcı gücü olan nükleer caydırıcılığın bir parçası olmak istediklerini açıkladı.
Ülkesinin nükleer caydırıcılığın parçası olmasının son derece önemli bir adım olarak kabul edildiği ve bu durumun Litvanya’da barışı ve güvenliği sağlayacak adım olacağını açıklayan Cumhurbaşkanı, özellikle nükleer meselenin üzerine düşeceklerini ve bu konuyu ortaklarıyla görüşerek nükleer silahların ülkeye yerleştirilmesi noktasında hareket edeceklerini açıkladı.
3 Aylık Zaman Gerekiyor
Litvanya‘da anayasa değişimi için milletvekilleri tarafından yapılacak oylamanın başarılı olması gerekiyor, eğer oylama başarısız olursa en az bir 3 ay daha beklemek zorunlu tutuluyor. Bu durum nedeniyle ülkeye nükleer silahların yerleştirilmesi noktasında yapılacak teknik çalışmaların ve yasal süreçlerin uzun zaman alabileceği tahmin ediliyor.















