Qanot Sharq, ilk Airbus A321XLR uçağını teslim aldı

Qanot Sharq, Air Lease ile uzun vadeli kiralama kapsamında ilk Airbus A321XLR uçağını Hamburg’da teslim aldı. Havayolu, Orta Asya ve CIS’te A321XLR’ı işleten ilk şirket olurken Sanya, Busan ve Budapeşte aktarmalı New York gibi yeni hatlarla ağını genişletmeyi planlıyor.

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özbekistan’ın önde gelen özel yolcu havayollarından Qanot Sharq, Air Lease (NYSE: AL) ile yaptığı uzun vadeli kiralama anlaşması kapsamında dört adet Airbus A321XLR uçağının ilkini teslim aldı.

Teslimatla birlikte Qanot Sharq, Orta Asya ve BDT’de (CIS) A321XLR’ı işleten ilk havayolu oldu. Bültene göre bu adım, havayolunun filosunu modernize etme ve uluslararası hat ağını genişletme hedefini destekliyor. Şirketin Asya’daki kilit pazarlara yönelik Sanya ve Busan gibi yeni hatlar ile Budapeşte üzerinden New York City uçuşlarını işletmeyi planladığı belirtildi.

CFM LEAP-1A motorlarıyla güçlendirilen uçak, iki sınıflı düzende toplam 190 koltuk kapasitesiyle yapılandırıldı. Konfigürasyonda 16 tam yatabilen (full-flat) Business Class ve 174 Economy Class koltuğu yer alıyor. Uçakta Airbus’un Airspace Cabin kabin konsepti bulunurken, önceki nesil uçaklara kıyasla yüzde 60 daha fazla depolama alanı sunan XL baş üstü dolapları dikkat çekiyor. Ayrıca tüm yolcular için koltuk içi bağlantı (in-seat connectivity) imkânı sunuluyor; en yeni aydınlatma sistemiyle yolcu deneyiminin desteklendiği ifade edildi.

A321XLR’ın, A320neo Ailesi’nin bir sonraki evrim adımı olduğu kaydedilen bültende; tipin 4.700 deniz miline kadar “Xtra Long Range” menzil sunduğu, A321LR’a göre yaklaşık yüzde 15 daha fazla menzile sahip olduğu ve önceki nesil rakip uçaklara kıyasla koltuk başına yakıt tüketiminde yüzde 30 daha düşük değer sağladığı aktarıldı. Uçağın NOx emisyonları ve gürültü seviyelerinde de azalma sağladığı belirtildi. Airbus’un şu ana kadar A321XLR için 500’ün üzerinde sipariş aldığı bilgisi paylaşıldı.

Ayrıca, A321XLR’ın Airbus’un tüm uçaklarında olduğu gibi halihazırda yüzde 50’ye kadar Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) ile operasyon yapabildiği; Airbus’un 2030’a kadar uçaklarını yüzde 100 SAF uyumlu hale getirmeyi hedeflediği kaydedildi.

Qanot Sharq, ilk Airbus A321XLR uçağını teslim aldı
+ - 0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter