ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının transferinin Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemi sorunu çözülene kadar yasal olarak mümkün olmadığını söyledi. Rubio, Atina ziyareti sırasında Yunan Kathimerini gazetesine verdiği ve 8 Ekim 2026’da yayımlanan röportajda Türkiye’nin F-35 programına ilişkin soruları yanıtladı.
Euronews Türkçe’nin aktardığına göre Rubio, konunun “S-400 sistemiyle ilgili” olduğunu belirterek “sorun çözülene kadar bu transferi gerçekleştiremeyiz” dedi. Rubio, Başkan Donald Trump’ın mümkünse teslimatların gerçekleşmesini istediğini ve Türkiye’nin bir NATO üyesi olduğunu da vurguladı.
Kongre yasaları sıkı koşullar getiriyor
Rubio, Kongre’nin çıkardığı yasalar ile Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’ndaki (NDAA) hükümlerin F-35’lerin Türkiye’ye transferine sıkı koşullar getirdiğini hatırlattı. Bakan, sorunun çözümü için “çeşitli seçenekler” bulunduğunu ancak henüz bir sonuca ulaşılmadığını ifade etti.
Türkiye, 2017’de Rusya’dan S-400 satın almasının ardından ABD’nin CAATSA kapsamındaki yaptırımlarıyla karşılaşmış ve F-35 programından çıkarılmıştı. Ankara, programa dönüş için Washington ile görüşmelerini sürdürüyor.
Kremlin: S-400’lerin başka ülkeye devri görüşülüyor
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 30 Eylül’de Türkiye’deki S-400’lerin başka bir ülkeye devrine ilişkin görüşmelerin sürdüğünü açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da alıcı ülkenin Rusya ile dostane ilişkilere sahip olması ve bakım sorumluluğunu üstlenmesi halinde Moskova’nın böyle bir devri onaylayabileceğini söylemişti.
Ege ve Kıbrıs mesajı
Rubio, röportajda Türkiye ile Yunanistan arasında Ege, Kıbrıs veya başka bir konuda yaşanabilecek bir anlaşmazlığa ABD’nin asla izin vermeyeceğini söyledi. İki ülkenin de NATO müttefiki olduğunu belirten Rubio, böyle bir gerginliğin kimsenin yararına olmayacağını ve iki ülke arasında bir çatışma yaşanacağına inanmadığını ifade etti.















