İsveç ve Ukrayna arasında varılan anlaşma doğrultusunda İsveç tarafından Ukrayna’ya 16 adet Gripen E tipi savaş uçağı satışı yapılacak. İki ülke arasında varılan savunma anlaşması sayesinde Ukrayna’nın havadaki gücü daha fazla artacak ve özellikle Rusya tarafından düzenlenen saldırılara yanıt verme kapasitesinde büyük bir ilerleme kaydedilecek.
Avrupa Birliği ve İngiltere tarafından Ukrayna adına sağlanan savunma paketi kapsamında yer alan krediden karşılanacak olan bu finansman sayesinde Ukrayna savaş sırasında herhangi bir ödeme yapmayacak ve doğrudan kredi paketinden İsveç’e ödeme yapılacak.
Saab Teslimatları Gerçekleştirecek
Ayrıca İsveç tarafından Gripen C/D savaş uçaklarının Ukrayna’ya hibe edileceği, daha sonrasında ise asıl Gripen E savaş uçaklarının 2027 yılında teslimatına başlanması bekleniyor.
Saab tarafından yapılacak olan teslimatlar sayesinde kısa süre içerisinde Ukrayna’nın karşı saldırı düzenleme kapasitesinde de artış yaşanacak.














