Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD), Dublin Havalimanı’na uygulanan yıllık yolcu sınırının havayollarına slot tahsisinde dikkate alınabileceğine hükmetti. 15 Ekim’de açıklanan karara göre bu uygulama, istisnai olarak bazı havayollarının daha önce kullandığı tarihsel slotları kaybetmesine de yol açabilecek.
İmar izni sınırları kapasite analizine dahil edilebilecek
Karara göre bir havalimanının operasyonel kapasitesini kısıtlayan ve havalimanı işletmecisinin uymak zorunda olduğu imar izni kaynaklı sınırlar, havalimanı kapasitesinin objektif analizinde kullanılacak parametreler arasında yer alabilir. AB’nin slot düzenlemesi, tahsisin bu objektif analize dayanmasını öngörüyor.
Mahkeme, imar kuralının uzun süredir yürürlükte olmasının ya da dayandığı politikanın değişmiş olmasının sonucu etkilemediğini belirtti. Kararda, geçici nitelikteki ve kesin olarak edinilmemiş slotların AB Temel Haklar Şartı kapsamında mülkiyet hakkı oluşturmadığı da vurgulandı. Divan Genel Avukatı da şubat ayında verdiği görüşte benzer bir değerlendirme yapmıştı.
Ryanair sınırın kaldırılmasını istedi
Dublin Havalimanı’nda 2007 tarihli imar koşuluyla getirilen yıllık 32 milyon yolcu sınırı bulunuyor. Ryanair, karara tepki göstererek İrlanda hükümetine sınırı kaldırma çağrısı yaptı. Havayolu, ikinci pistin açılmasıyla havalimanının kapasitesinin yıllık 60 milyon yolcuya çıktığını ve Dublin’in 2026’da 36 milyon yolcuyu aşmaya hazırlandığını savundu.
Havalimanı işletmecisi daa ise kararın İrlanda havacılığını etkileyen düzenleyici rejimlere netlik getirdiğini açıkladı. daa, hükümetin yolcu sınırına ilişkin çıkardığı yasa ile şirketin havalimanı kapasitesini genişletmeye yönelik 2 milyar euroluk altyapı başvurusunun ülkenin bağlantısallığı için kritik olduğunu belirtti.
Ulaştırma Bakanı Darragh O’Brien’a yolcu sınırını kaldırma yetkisi veren yasa temmuz ayında yürürlüğe girmişti. Bakanlık, konu İrlanda Yüksek Mahkemesi’nde görülmekte olan bir davaya da konu olduğu için karar hakkında ek yorum yapmayacağını bildirdi.















