Kamu kurum ve kuruluşlarının işlettiği veya işlettirdiği havalimanlarında er ve erbaşlar, belirlenen bazı havalimanı hizmetlerinden yararlanmada ücretsiz veya indirimli tarife yasağından muaf tutuldu. Konuya ilişkin 11877 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, 16 Ekim 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı.
4736 sayılı Kanun’dan muafiyet
Karar, er ve erbaşları söz konusu hizmetlerden yararlanmada 4736 sayılı Kanun’un 1’inci maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaf tutuyor. Bu hüküm, kamu kurum ve kuruluşlarının ürettikleri mal ve hizmetleri kural olarak ücretsiz veya indirimli sunamayacağını öngörüyor. Muafiyetle birlikte belirlenen hizmetlerde er ve erbaşlara ücretsiz veya indirimli tarife uygulanabilmesinin önü açıldı. Kararda uygulanacak indirim oranına ilişkin ayrı bir düzenleme yer almıyor.
Yolcuların tamamı er ve erbaş olan seferlerde kapsam daha geniş
Taşınan yolcuların tamamının er ve erbaş olduğu seferlerde muafiyet; uluslararası konma ve konaklama, iç hat konma ve konaklama, yolcu servis, emniyet tedbiri, uçak ve araç yönlendirme, havalimanı çalışma saatinin uzatılması, yolcu köprüsü ve yer hizmetlerini kapsıyor.
Yolcuların yalnızca bir kısmının er ve erbaş olduğu seferlerde ise muafiyet, kalkış trafiği için bu yolculara ait yolcu servis ve yolcu güvenlik hizmetleriyle sınırlı.
1 Ocak 2025’ten geçerli
15 Ekim 2026 tarihli karar, 16 Ekim 2026’da Resmî Gazete’de yayımlandı ve 1 Ocak 2025 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.















